Groene daken

Sedumtrays / Sedummixmatten

Groene daken

Een groen dak is een duurzame oplossing!

Een groen dak is een goede keuze voor iedereen die graag economisch, ecologisch en maatschappelijk bewust is. Niet alleen is het een mooi gezicht, maar een groen dak heeft ook allerlei praktische voordelen. Zo houdt een groen dak water vast, zorgt het voor een schonere lucht, verhoogt het de biodiversiteit en brengt het hiernaast nog veel meer voordelen met zich mee. Groene daken zorgen voor klimaatbestendige en natuurinclusieve gebouwen.

Een groen sedumdak kent vele voordelen ten opzichte van een regulier pannendak of plat dak. Zo profiteer je bij een groen dak niet alleen van betere temperatuursbeheersing en verhoogde biodiversiteit, je ontlast dankzij de enorme waterberging die de sedumplanten hebben het riool ook nog eens aanzienlijk.

 

Groene daken - Creëert waardevermeerdering pand

TIP Subsidie

Kan ik subsidie krijgen op mijn groene dak? De aanleg van groene daken wordt door steeds meer gemeenten gestimuleerd door het beschikbaar stellen van subsidie. Wil je weten of jouw gemeente ook subsidie geeft op het plaatsen van een groen dak? Informeer bij je gemeente naar de mogelijkheden of kijk op ; www.energiesubsidiewijzer.nl

groene daken
Sedumtrays groene daken

Sedumtrays

De Sedumtray is een sedum cassette van gerecycled HDPE. De sedumtrays zijn begroeid met zes tot tien verschillende soorten Sedum planten. De Kant en klare sedum cassettes zijn eenvoudig te plaatsen op uw dak. Zo heeft u in een mum van tijd een groen dak!

De Sedumplantjes groeien op een speciaal ontwikkeld substraat. Het vetachtige Sedum plantje is goed in staat om water in het blad op te slaan (40 liter per m2) en kan daarom uitstekend functioneren onder diverse weersomstandigheden.

Het onderhoud;

-Eenmaal per jaar de uitgebloeide bloemen afknippen en eventueel overhangt Sedum bij werken. Dit kunt u het beste in het najaar doen.
-Eenmaal per jaar het dak bemesten met speciaal ontwikkeld mestmiddel.
-Af en toe een onkruidje eruit halen.
-Bij extreem lange droogte (langer als een maand) kunt u het dak water geven.

 

Sedumtrays groene daken
Sedummixmat

Sedummixmatten

De Sedummixmat is het meest toegepaste product voor direct-groene schuine Sedumdaken. Bij levering is de vegetatiemat altijd voor minimaal 95% begroeid. De vegetatiematten worden geproduceerd conform FLL richtlijnen.

 

groene daken
QR-tag Groen dak compleet
Check de QR van onze partner & ervaar wat we voor u kunnen betekenen

Alle voordelen van een groen dak!

Groene daken - Absorbeert regenwater

Waterretentie

Waterretentie betekent letterlijk: “ophouden van water”. Een groen dak zorgt dus voor een langzamere afvoer naar het riool door water vast te houden. Het water wordt langzaam gezuiverd en de plantjes verbruiken een deel van het water waardoor de piekbelasting op het riool flink wordt verminderd.

Groene daken - zorgt voor schonere lucht

Constante luchtzuivering

Net als andere planten zorgt een dak vol met sedum ervoor dat er fijnstof uit de lucht wordt omgezet van CO2 naar zuurstof. Hierdoor zorgt een groen dak voor een schonere lucht en draag je bij aan de luchtzuivering.

Groene daken - Verlaagt omgevingstemperatuur

Lagere omgevings- temperatuur

Planten absorberen ongeveer 50% van het zonlicht, waardoor er een koeler en aangenamer klimaat wordt gecreëerd. Daarbij werkt een groen dak ook isolerend. Hierdoor blijft de temperatuur in huis lager tijdens de zomermaanden en hoger in de winter.

Groene daken - Verhoogt rendement zonnepanelen

Positief effect op zonnepanelen

Een groen dak zorgt voor isolatie, waardoor de temperatuur op het dak koeler blijft. Dankzij een koeler dak kunnen zonnepanelen een hoger rendement opleveren. In sommige gevallen scheelt het wel 11%.

Groene daken - Verminderd omgevingsgeluid

Dempt geluid

Waar een groen dak werkt als isolatie tegen warmte, werkt het tegelijkertijd als geluidsisolatie. Het werkt als een geluidsbarrière op je pand. Het omgevingsgeluid wordt minder, zowel binnen het pand als buiten.

Groene daken - Verlengt levensduur dak

Duurzamer dak

Een groen dak staat bloot aan weersinvloeden als zon, regen, wind en temperatuurwisselingen. Het resultaat is dat je dak hiertegen wordt beschermd. De levensduur van het dak wordt hierdoor verdubbeld of zelfs verdrievoudigd. Zo heb je de investering in een groen dak binnen 8 tot 21 jaar terugverdiend.

Groene daken - Creëert waardevermeerdering pand

Hogere pandwaarde

Waar vele verbeteringen aan een pand niets doen met de waarde, zorgt een groen dak voor een waardevermeerdering. De combinatie van uitstraling, verlaagde energiekosten en de hogere duurzaamheid van het dak zorgt hiervoor.

Groene daken - Verhoogt biodiversiteit

Positieve bijdrage biodiversiteit

De plantjes die worden gebruikt voor een groen dak hebben een positieve bijdrage aan de biodiversiteit. De Sedum plantjes trekken insecten en bijen aan, waardoor het ook een betere leefomgeving wordt voor vogels.

Groene daken - Creëert brandwerende laag

Brandwerend

Doordat de plantjes veel vocht bevatten en een groen dak goed is voor de waterretentie, creëer je een brandwerende laag.

Groene daken - Verhoogt gevoel van well-being

Verhoogt welzijn

Groen doet een mens goed, dus leven en werken in een groene omgeving verhoogt het welzijn van iedereen. Een groen dak zorgt voor een mindere mate van stress en biedt ontspanning.

Groene daken - Biedt healing environment

Healing environment

Een “healing environment” is een omgeving die zich erop richt om het welzijn van patiënten, werknemers en familie te bevorderen. Een groen dak draagt hier zijn steentje aan bij. In een groene omgeving is bijvoorbeeld de pijntolerantie hoger.

groene daken Direct groen, weinig onderhoud

Snel en makkelijk

De sedumtrays en sedummatten zijn makkelijk te hanteren en goed te verwerken. Doordat de trays en matten bij levering al een bedekkingsgraad van 95% heeft, creëer je gemakkelijk een direct groen resultaat. Daarbij is het benodigd onderhoud minimaal.

groene daken Levert tijds- en kostenbesparing

Tijds- en kostenbesparing

Met behulp van de trays en matten is een groen dak snel te realiseren. In tegenstelling tot het los inplanten van plugplanten is de aanleg van een groen dak erg gemakkelijk en snel. Ook is het onderhoud minimaal, wat je tijdswinst en kostenbesparing oplevert.

Groene daken - erosiewering

Erosiewering

Een groen dak zorgt voor een solide en erosiewerende bovenlaag. Deze laag vangt alle klappen op die het dak normaal te verduren krijgt. Op daken waar veel wind staat zorgt het groene dak ervoor dat de ondergrond bij een storm niet wegwaait.

Tuinbaas Groene daken
Tuinbaas Hoveniers
Diensten

Waar kunnen wij u bij helpen

sierbestrating icon

VLONDERS EN SIERBESTRATING

vence icon

SCHUTTINGEN EN PERGOLA’S

Gazon icon

BEPLANTING, GRAS EN KUNSTGRAS

vijfer icon

VIJVERS, WATERSPIEGELS EN WATERORNAMENTEN

Stroom icon

TUINVERLICHTING EN STROOM

zowel 230 als 12 volt

zwembad icon

ZWEMBADEN, ZWEMSPA'S, SAUNA'S & BUITENDOUCHES

offerte icon

Offerte aanvragen

SAMENWERKEN

PARTNERS

Offerte aanvragen